
Hogyan lettem jógaoktató?

Miért nem jógázik több férfi?
Tudod, hogy nem egészséges, de akkor is rendelsz még egy hamburgert és egy adag sült krumplit. De miért?
A feldolgozott élelmiszerek olyan toxikus anyagokat tartalmaznak, amelyek függőséget okozhatnak.
A modern élelmiszerek általában erősen hőkezeltek és ezáltal számos előrehaladott glikációs végterméket (AGE-k) tartalmaznak. Ezek elsősorban a feldolgozás során jönnek létre, amikor az ételben található cukrok és a fehérjék kölcsönhatásba lépnek a hővel. Glikációs végtermékek azonban keletkeznek otthoni körülmények között is, amikor például sütjük, grillezzük az ételeket.
Tulajdonképpen a főzés vagy sütés során keletkező barna szín, amitől az ételek jól néznek ki és finomak lesznek, a glikációs végtermékek eredménye. Ezek pusztán a látvány hatására éhségérzetet keltenek bennünk, s erősen próbára teszik akaraterőnket, hogy ne a hamburgert, hanem az egészségesebb salátát válasszuk.
Lehet, hogy a feldolgozott ételek mind nagyon ízletesek, de egészségünk szempontjából nem a legjobb választás. Ezen élelmiszerekben található AGE-k hozzájárulnak az oxidatív stressz és a gyulladások fokozódásához, amelyek összefüggésbe hozhatók számos krónikus betegség, köztük a diabétesz és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatával, valamint veseproblémákhoz, rákhoz és neurológiai rendellenességekhez vezethetnek. Az AGE-k felhalmozódása a szövetekben az öregedés folyamatát is felgyorsítja, állítják a kutatók.
Tehát, amikor zsigeri lényed "igent" akar mondani a hamburgerre és a sült krumplira, hívd segítségül az akaraterődet, és mondj "nem"-et!
