
Mit értünk teljes értékű élelmiszer alatt?

Jóga a mozgásszervi problémák megelőzésére
Az emberi szervezet nem arra szakosodott, hogy feldolgozott vagy cukrozott élelmiszereken, hidrogénezett olajokon és más mesterséges adalékanyagokkal dúsított élelmiszereken működjön.
A feldolgozott élelmiszerek teljes értékű élelmiszerként indulnak, de olyan élelmiszeripari módosításon mennek keresztül, amelynek során megváltozik a természetes állapotuk, s az értékes tápanyagok és vitaminok nagy részét elveszítik.
Ilyen módosítás a mosás, darabolás, főzés, pasztörizálás, fagyasztás, őrlés, szárítás, csomagolás, vagy különböző élelmiszeripari anyagokkal (tartósítószerrel, fűszerrel, ízfokozóval, cukorral, zsírral) történő dúsítás.
Amikor a gabonaféléket feldolgozzák, a gabonaszemeket megfosztják a héjuktól és a korpától, amik pont az egészséges táplálkozáshoz szükséges értékes rostokat, vitaminokat és nyomelemeket tartalmazzák. Bár ezek az élelmiszerek sok esetben olcsóbbak, nem táplálóak, ráadásul gátolhatnak minden egészséggel kapcsolatos célkitűzést.
A mai ember számára egyre nagyobb kihívás, hogy feldolgozatlan, teljes értékű élelmiszereket fogyasszon. Ennek számos oka lehet, többek között az életvitel, a pénzügyi korlátok, a megszokások, a hajlandóság, vagy akár a bolti kínálat elérhetősége. Azonban óriási különbség van a minimálisan feldolgozott és az ultrafeldolgozott élelmiszerek között.
A minimális módosításon áteső alapanyagok (pirított magvak, kényelmi szempontból frissen felvágott zöldségek), vagy az adalékoktól mentes, legjobb állapotukban feldolgozott élelmiszerek (fagyasztott zöldségek, gyümölcsök) természetesen beilleszthetők a kiegyensúlyozott étrendbe. Tehát a hangsúly a feldolgozás mértékén, az összetevők listáján és az élelmiszerek tápanyagtartalmán van.
