
Valóban diétás a rizs?

A koffein és a sportteljesítmény
Ma már a boltokban többféle konyhasó kapható, melyek eredet, szemcsefinomság, tisztaság, adalékanyagok tekintetében különbözhetnek egymástól. A rengeteg ellentmondásos információ között nem könnyű kiigazodni, és eldönteni, hogy milyen típusú sót használjunk.
A konyhasó, amely nagyrészt nátrium-kloridból áll, az emberi szervezet számára létfontosságú, hozzájárul a szervezet megfelelő működéséhez. Ám a só potenciálisan káros hatásai miatt sokan a rózsaszín himalája sót használják.
A rózsaszín himalája só a pakisztáni Himalája közelében található Khewra sóbányából származik. Kézzel bányásszák, s az asztali sóhoz viszonyítva kevesebb feldolgozáson esik át. Az asztali sóhoz hasonlóan a rózsaszín himalája só is többnyire nátrium-kloridból áll, érdekes színe pedig a benne található ásványi anyagoknak köszönhető. Előnye, hogy nem tartalmaz adalékanyagokat.
Még egyetlen tanulmány sem hasonlította össze a himalája só és a hagyományos asztali só egészségre gyakorolt hatásait, de nem valószínű, hogy bármilyen eltérést mutatna.
Tehát, ha szeretnénk elkerülni a hagyományos konyhasó adalékait, a rózsaszín himalája só nagyszerű természetes alternatíva. De ne számítsunk arra, hogy tapasztaljuk azokat a különleges egészségügyi előnyöket, amelyekről itt-ott az interneten olvashatunk.
Ne feledjük, hogy a hagyományos konyhasó a jód fő táplálékforrása, ezért ha himalája sót használunk, a jódot más élelmiszerekből, például hínárból, tejtermékekből és halból kell bevinnünk a szervezetünkbe, hogy elkerüljük a jódhiányos állapotot.
